TODELLISUUSTERAPIA

Todellisuusterapiaan perustuvan neuvonnan voimaannuttava ja havahduttava vaikuttavuus

1.Vastuullisuus ihmissuhteista

Henkilökohtainen vastuu on todellisuusterapian ytimessä. Riippumatta kontekstista, jossa elämme jokapäiväistä elämäämme, jokainen meistä on vastuussa tekemistämme päätöksistä ja toimista. Ihmiset eivät voi saada sinua tuntemaan tiettyä tapaa, jos et anna heille. Ja koska käsittelemme suhteita, ongelma ei ole siinä, että houkuttelet myrkyllisiä tai emotionaalisesti tavoittamattomia ihmisiä, vaan se, että annat heidän jäädä elämääsi. Lyhyesti sanottuna, suhteesi laatu ja elämäsi riippuvat lopulta tekemistäsi päätöksistä. Se voi olla kova totuus, mutta se voi myös olla voimaannuttava totuus.

2.Realismi elämässä tavoitteissa

Todellisuusterapia on ratkaisukeskeinen lähestymistapa, joka vaatii  sitoutumista. Kyky voittaa vastoinkäymiset, muuttaa ajattelutapaasi ja omaksua terveellisempiä tapoja on sinun hallinnassasi. Mutta näiden tulosten saavuttamiseksi sinun on asetettava tarkat, saavutettavissa olevat ja kohtuulliset tavoitteet. Joskus realistinen näkökulma tarkoittaa luopumista unelmista, jotka saattavat olla ulottumattomissasi. Toisinaan se tarkoittaa sellaisten suhteiden lopettamista, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Lyhyesti sanottuna realismiin kuuluu sitoutuminen henkilökohtaiseen kasvuun, vastuullisuuteen ja vaikeisiin päätöksiin.

3.Oikean ja väärän suodattimet

Jokaisella ihmisellä on omat arvot, uskomukset ja periaatteet. Nämä mentaaliset rakenteet edustavat suodatinta, jonka läpi tulkitsemme todellisuutta. Koska jokaisella ihmisellä on oma "suodattimensa", käsite "oikea ja väärä" vaihtelee yksilöittäin ja kulttuureista toiseen. Vaikka on tärkeää priorisoida tarpeitasi ja toiveitasi, sinun on myös oltava tietoinen muiden ihmisten tarpeista, erityisesti niiden, joita rakastat ja joista välität. Toisin sanoen, on aikoja, jolloin tarpeesi voivat olla ristiriidassa muiden tarpeiden kanssa. Todellisuusterapiassa ei ole kyse siitä, että saavutat koko ajan haluamallasi tavalla, vaan opit